Sunday, June 14, 2009

Nahé slunce

Ono se řekne „detektivka“, ovšem vidět v neviditelnosti světla, toho nahého pro/objasňujícího téměř éterického prvku, mnohdy vrhá daleko více temnoty do všeho, do čeho je mu dovoleno vstoupit. Ono se řekne „vražda“, ovšem k takové nutno se postavit vždy z pozice člověka, tedy ne zavražděného, ale vraždícího. Jak ale obnažit zakrývající signatury, když zde není lidská bytost, když zde zbývá pouhá projekce, zbytky společnosti rozprostřené v neosobních ne-setkáních, ne-komunikaci, když zde zbývají jen roboti.
Je zde postavena vize Vesmíru, vize budoucnosti techno-sociální, neboť v těchto dvou kontradiktorických směrech se protíná většina Asimovových příběhů, vždy do posledního slova promyšlených, ve všech možnostech variujících vždy něčím novým. Z minulosti vskutku vzdálené dokáže stále dovolávat se, dovolovat se budoucnosti. Je to text, který znovu je čten pod novými úhly a znovu nově funguje právě proto, že mu to my dovolíme.


Přitom rozhodně není třeba hledat za hlubokomyslností a esejičností něco složitého, jednoduše vystavěná fabule je tomu dokladem, dalším je malé množství postav, i přesto dost zlehka charakterizovaných. Tohle musí být doplněno u Asimova něčím jiným než akcí, proto je přednostně prosvětlován a rozšiřován tento jiný svět, svět ne-lidí, jakýchsi nadřazených bytostí, které se ovšem svou výjimečností spíše omezují a nedokážou vidět ani do svých myslí, tím méně do jiných. Proto je jim třeba pomoci Pozemšťanů, těchto omezenců, špinavců žijících pod betonem a ocelí hlava na hlavě, odsouzenců k záhubě.
Ale každá mince má dvě strany. A tuhle nutně přiložit k těm mnohým ostatním, z nichž vystavíme naše povědomí o neomezeném robotickém světě, kde stále vznikají a budou vznikat konflikty. Alespoň tedy z pohledu Isaaca Asimova.

2 comments:

Unknown said...

Eště chvilku syntax tu lámej a jako mistr Joda mluviti brzy začneš už! :)
Jinak mě zaujal námět (byť se mi nevystopovával lehko). Myslím, že na SF je častokrát okouzlující právě to prověřování různých pokusů o sociální inženýrství a způsobů, jak na něj možná budeme reagovat.
Na léto už skládám pěknou kupičku! Dík za tip :-)

Zarw said...

Už si z toho dělám hru, těžko pro čtenáře, vím, ale furt a furt mě nějaký lingvista či analytik musí kárat:). Je to opravdu další způsob, jak se postavit ke komunikaci, i když tady hrají větší roli lidé, roboti jsou tu spíš všudypřítomným nástrojem. Jistě by se to však bez nich neobešlo.
Já už naštěstí začala tu kupičku odebírat, snad by mě jinak zavalila.
A spousty otázek, asi by bylo třeba už některé věci uskutečnit a domluva je na prvním místě!
A děkuji, že si najdeš chvilku na čtení.